Przejdź do treści

Aktualności

 

Motylki sprawdzili przepis na chałkę

W ramach realizowanych ostatnio tematów związanych z porównaniem czasów dawnych i współczesnych postanowiliśmy samodzielnie upiec chałkę. Domowe wypieki były kiedyś codziennością w każdym domu. Nasze babcie wypiekały chleby i bułki dla całej rodziny. Każdy się zgodzi, że nic nie może równać się z zapachem domowego bochenka. Aby połączyć tradycję z odrobiną nowoczesności, skorzystaliśmy po raz kolejny z urządzenia thermomix, który bardzo się dzieciom spodobał podczas poprzednich zajęć kulinarnych. Dzieci samodzielnie odważyły składniki zgodnie z podanym przepisem. Po wyrobieniu ciasta musieliśmy uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż podwoi ono swoją objętość. Zrezygnowaliśmy ze znanego kształtu chałki. Każde dziecko dostało część ciasta i mogło stworzyć własną bułkę o dowolnym wyglądzie. Gotowe wypieki prezentowały się pięknie, a zapach unosił się w całym przedszkolu. Jak zawsze najwięcej radości i emocji przyniosła degustacja. Dzieci pozytywnie oceniły wynik swojej pracy, i ze smakiem zjadły wszystko, co do okruszkalaughing

 

Wiecęj zdjęć w albumie ⇒ Pieczenie chałki


wstecz