Przejdź do treści

Aktualności

 

Pierogi z tradycją

 W tym miesiącu tematem zajęć kulinarnych w grupie „Motylki” były pierogi (29.11.). Wpisują się one w realizację kolejnego punktu projektu „Piękna nasza Polska cała”, którym jest wykonanie tradycyjnej potrawy wg przepisu Babci i Dziadka. Przedszkolaki poznały historię tej potrawy oraz składniki potrzebne do jej wykonania. Następnie z niewielką pomocą pań przygotowały ciasto i swój ulubiony farsz. Każdy mógł też spróbować swoich sił w wałkowaniu ciasta. Okazało się, że niektóre dzieci mają już wprawę w lepieniu pierogów bo pomagają mamom i babciom w kuchni. Oczywiście najprzyjemniejszym momentem zajęć była degustacja. Pierogi szybko znikały z talerzy, wiadomo przecież że nic nie smakuje tak dobrze jak to co się zrobi samodzielnie.

 

Więcej zdjęć w albumiePIEROGI Z TRADYCJĄ


wstecz